Meer weten?

Al meer dan vijfendertig jaar gezelligheid in Winschoten

Grand café Carambole in hartje Winschoten is al meer dan vijfendertig jaar een etablissement waar velen uit Winschoten en omgeving graag vertoeven. Een stukje historie:

Familiebedrijf

Grand-café Carambole is een echt familiebedrijf. Het stokje is door Roel overgedragen aan zijn zoon Erik de Vries. Erik, zijn partner Jeanette en hun medewerkers runnen het grand-café met hart en ziel en ontvangen je graag gastvrij.

Carambole

Een carambole is een biljartterm. Wie echter rondkijkt in café Carambole ziet geen enkele biljarttafel staan. Toch is die naam helemaal niet zo bijzonder. Want Roel de Vries begon in 1984 met zijn biljartcafé in Winschoten. En dat was best bijzonder, want hij was de eerste van Noord-Nederland.

Biljarten

In Carambole kon je al snookeren toen nog vrijwel niemand in de regio van dit Britse biljartspel had gehoord. Ook kon je er driebanden, carambolen en later ook poolen. Het eerste biljartcafé van Noord-Nederland werd een doorslaand succes. Mensen moesten soms urenlang wachten totdat ze konden spelen.

Darts

Ook darts was in die tijd een nog relatief onbekende sport in Nederland. Er was nog geen wedstrijd op tv te zien. Pijltje gooien, werd het genoemd. En mensen vonden het leuk tijdverdrijf terwijl ze stonden te wachten op een biljarttafel. Er kwamen competities en clubjes en zo stond Carambole ook aan de wieg van darts als caféspel in Noord-Nederland. 

Biercafé

Gaandeweg de jaren sloot Roel zich aan bij de Alliantie van Biertapperijen (ABT). De doelstelling van ABT is het promoten van speciaalbieren. Sinds die tijd zijn er bij Carambole nog altijd meer dan honderd soorten speciaal bieren verkrijgbaar, een regelmatig wisselende collectie.

Partyzaal en live-muziek

Zo rond het jaar 2000 was het tijd voor verandering. Het aantal biljarts werd geleidelijk teruggebracht en Carambole ging zich meer richten op het aanbod van (besloten) partijen en livemuziek. De biljartruimte kreeg een andere bestemming en is nu in gebruik als partyzaal met podium en draaitafel met professionele lichtshow. Hier vinden vele feesten, concerten en optredens plaats. Daarnaast wordt de partyzaal nu gebruikt voor het organiseren van (besloten) pubquizzen.